Jak poznat správné přisátí

Na začátek je potřeba říci, že při správném přisátí by kojení nemělo být NIKDY bolestivé, pokud Vás kojení BOLÍ, neváhejte si říci o pomoc laktační poradkyně. Mimo jiné správná poloha a přisátí miminka ovlivňuje i množství mateřského mléka, které děťátko vypije.

Výsledkem by mělo být vždy tzv. ASYMETRICKÉ PŘISÁTÍ a PITÍ MIMINKA. A jaké jsou znaky takového přisátí?

Správné přisátí při kojení

✔️Brada miminka je zabořena v prsu
✔️Nos se prsu nedotýká (mezi nosem a prstem je místo pro 1 prst)
✔️Hlava miminka je v mírném záklonu (ulehčuje polykání - zkuste si polknout v předklonu - jde to o dost hůře)
✔️Rty by měly být ohrnuté
✔️Přisátí je dostatečně hluboké - nevidíme koutky miminka - ovlivňuje množství mléka, které vytéká ven (při stisku bradavky teče jinak, než když se stiskne dvorec výše - můžete samy vyzkoušet)
✔️Obě tvářičky se dotýkají prsu stejně
✔️Spodním rtem pokrývá děťátko větší část dvorce, než horním - miminko jde na prs „odspodu”
✔️Bradavka směřuje k hornímu patru, kde je chráněna před poškozováním - není ve středu

Jak má vypadat správně přisáté miminko

‼️Dejte si pozor, abyste při úpravách přisátí nepracovaly jen s hlavičkou dítěte, ale celým jeho tělíčkem. Častou chybou při snaze přisunout dítě více do prsu je to, že maminka dostane miminko do předklonu, ve kterém se mu špatně pije a získává o mnoho méně mlíčka. Při úpravách polohy také velmi pomáhá práce s polohou zadečku miminka (přisunutí blíže k tělu maminky).

Správnému přisátí nepochybně velmi pomáhá KNK - vysvlečené miminko i maminka. Stimuluje miminko, aby se přisávalo a častěji kojilo a ulehčuje nám manipulaci při hledání vhodné a příjemné polohy pro kojení.

Obraz kojení se z dnešní společnosti téměř úplně vytratil, doporučuji tedy shlédnutí krásných videí na webu www.mamila.sk, kde je kojení, přisávání i polohy krásně vyzobrazeno.

Kolikrát v životě jste měli možnost pozorovat kojení někoho jiného z bezprostřední blízkosti?

Foto: Mamila

Zpět do obchodu