Jak často miminko kojit?

Maminky se na tuto otázku často ptají. Intervaly kojení jsou velké téma a každý „radí” něco jiného. Někdo, že máte kojit po 2 hodinách a 10 minut z každého prsu. Někdo po 3 hodinách a 15 minut z každého prsu atd. Kdo se v tom pak má vyznat. Navíc spoustu maminek je pak kvůli tomu ve stresu, protože v „určený čas“ zrovna kojit nemohou - miminko spinká, jsou na cestě, nebo se zrovna miminko kojit nechce. Co teď? Podle čeho byly určeny tyto intervaly.

Každé dítě je jiné, má jiný den, venku je jiná teplota a potřeba potravy a tekutin je závislá na mnoha proměnných faktorech.

 

Dobře, kojit dle potřeb miminka. Ale jak to poznám?

✔️Miminko otáčí hlavičkou

✔️Vyplazuje jazýček

✔️Cucá si ručičku / olizuje jí

✔️Hledání prsu

✔️Probouzení se

Začněte miminko kojit hned při prvních signálech zájmu o kojení, než se rozpláče. Pláč už je poslední zoufalé volání a takové miminko se přisává k prsu o mnoho hůře. A pokud si nejste jistá, ráda Vás naučím jak tyto signály rozpoznat. Domluvte si schůzku.

 

‼️POZOR

Dudlíky a zavinovačky uměle prodlužují intervaly mezi kojeními - může se tak jedno i více kojení přeskočit. Miminko je pak více hladové - může být problém s přisátím, hodně pláče a z dlouhodobého hlediska to může mít vliv na tvorbu mléka.

 

Neomezujte čas miminka na prsu - někdy si tam jen dudá na uklidnění, nebo na spánek a někdy zase pije mléko. Často se totiž stává, že i po několikaminutovém sání bez pití se miminku opět spustí mlíčko. Byla by škoda ho o něj ochudit.

 

9D488A10-EA2B-404E-BBA7-815FDD74FF19

 

U novorozence je přirozené, že veškerý bdělý čas stráví kojením a při kojení usne. Jednou z funkcí kojení je právě uspávání. Miminko chce být v bezpečí a proto vyhledává přímý kontakt s maminkou - i ve spánku. Proto se nemusí dařit miminko odložit - případně se rychle probudí. To je v pořádku. Můžete odpočívat s ním, případně využít nošení - šátek, nosítko. Kdy máte volné ruce, můžete se pohybovat a miminko je tam, kde je mu nejlépe, u maminky.

Zpět do obchodu