Strava kojící ženy

„Tohle bys jíst neměla, vždyť kojíš a bude ho z toho bolet bříško.” Ne malá část kojících žen někdy zaslechla podobnou „radu” nebo připomínku ohledně jejich stravy při kojení. Věděli jste přitom, že tyto mýty se liší podle toho v jaké zemi se právě nacházíte? Například ve Španělsku se kojícím matkám zakazuje konzumovat rajčata a vepřové maso, zatímco v Asii byste byli napomenuti za konzumaci studených pokrmů a třeba v Koreji jsou tabu potravinami pro kojící matky dýně a broskve.

Kdo se v tom má vyznat, že? Každá tchýně, kamarádka, sestra, švagrová či strýček google poradí nejíst něco jiného a pak to vypadá, že vlastně můžete jen vodu. 🤭 Trošku přeháním, ale pojďme se tedy podívat, jak to s tou stravou kojících žen doopravdy je.

Kojící žena může jíst a pít prakticky cokoliv, samozřejmě s ohledem na zdravý selský rozum. Jídelníček takové ženy by měl být vyvážený a pestrý, aby její tělo bylo dostatečně vyživené a mělo energii na péči o miminko. K vyřazování potravin by tedy měl být pádný důvod. V drtivé většině nemá pláč miminka souvislost se stravou matky - příčina pláče je většinou jinde, než ve stravě i přesto se často připisují “bolestem bříška”.

Přehled stravování kojící ženy
💡Vysvětlení

V MM se nenachází potraviny, které matka snědla. Mateřské mléko se vytváří z matčiny krve a do té se dostávají jednotlivé látky ze stravy ve formě enzymů rozložených na základní stavební kameny. I průchod potravy trávícím traktem se liší dle druhu potravy - trávení většinou trvá 2-5 dní. Na obviňování matek z toho, že ony způsobily „bolení bříška” miminku neexistují ŽÁDNÉ VĚDECKÉ DŮKAZY.

Je pravda, že chuť MM je ovlivněna stravou matky. Pestrá strava tedy ovlivňuje dítě pozitivně - připravuje ho na rozličné chutě a mateřské mléko vystýlá trávící trakt miminka a tím posiluje jeho imunitu.

 

❌PLYNY A BUBLINKY

Plyny a bublinky se do MM nedostávají. Jak jsme si již řekly, MM se tvoří z krve a CO2 se nemá, jakožto plyn ve střevech matky ve formě bublinky do krve jak dostat. Jinými slovy - pokud matka pije bublinkový nápoj, miminko pak nemá MM s bublinkami.

 

S jakým mýtem o stravování během kojení jste se setkali? Jakou radu jste dostaly? 

Zpět do obchodu