Jednou dokrm = navždy dokrm?

Podání dokrmu automaticky nemusí znamenat postupné ukončování kojení. Se správným přístupem může být dokrm opravdovou pomocí ve specifické situaci, po které se zase plynuje přechází na plné kojení, případně ve 4M dítěte lze UM nahrazovat pestrou a vyváženou stravou. Je k tomu však potřeba i správně přistupovat a to se dozvíte v dnešním příspěvku.

Není to selhání matky

Jako laktační poradkyně se snažím vždy hledat cesty, jak se dokrmu vyhnout, jsou však situace, kdy je na místě. Někdy se seběhne několik náročných situací naráz - mamince je doporučen dokrm, namísto pracování na nápravě kojení a dokrmování začne nad kojení postupně převažovat. To vše se může stát, ale dokrmování vždy nemusí znamenat konec kojení.

Navyšování příjmu mateřského mléka

Pokud jste v situaci, kdy vám bylo doporučeno dokrmování/ dokrmujete své dítě, je velmi důležité pracovat na maximalizaci příjmu mateřského mléka ze strany děťátka.

Kojení dle potřeb dítěte

Správná poloha i přisátí

Co nejčastější kontakt kůže na kůži

Stlačování prsu

Střídání prsou během kojení (i několikrát)

Společný spánek

Bylinky na podporu laktace

 

Odstranění příčiny snížení příjmu mateřského mléka

 Pokud děťátko přestalo přibírat po předchozím dobrém přibírání, je klíčové najít příčinu snížení příjmu MM a tu odstranit. Níže jsou vyjmenované ty nejčastější z nich.

ZAVINOVAČKA

DLOUHÉ KOČÁRKOVÁNÍ

DUDLÍK, LAHVIČKA, KLOBOUČKY

UŽÍVÁNÍ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE

ANTIHISTAMINIKA MAMINKY

MÉNĚ ČASTÉ KOJENÍ

SPÁNKOVÝ MANAGEMENT - PŘETAŽENÉ DÍTĚ

PŘIROSTLÁ PODJAZYKOVÁ UZDIČKA

BĚHEM DNE SE O MIMINKO ČASTO STARÁ NĚKDO JINÝ

 

Způsob dokrmování 

Alfou a omegou je to, jakým způsobem je dokrm děťátku podáván. Lahvička, stříkačka (=jen jiný typ lahve) a krmení po prstě po celé krmení mají tendenci narušovat kojení!!! Nejšetrnějším způsobem je podávání dokrmu cévkou přímo na prsu, kdy prs je stále stimulován, dítě do toho získává i MM a lze se tak vyhnout odmítnutí prsu. U nepřisávajících miminek je vhodným způsobem podání dokrmu - krmení kalíškem

 

 

CHCI ZNOVU PLNĚ KOJIT

Pokud děťátko dokrmujete a znovu byste ráda plně kojila, je vhodné tuto situaci konzultovat s laktační poradkyní, která Vám vše vysvětlí a společně se domluvíte na postupu. Zároveň vás prakticky naučí dokrmovat děťátko cévkou přímo na prsu či kalíškem. Nikdy není pozdě. 

 

Domluvte si schůzku se mnou, ráda Vám ve Vaší situaci pomohu.

Zpět do obchodu